Česta pitanja roditelja (I deo)

Česta pitanja roditelja (I deo)

By Tatjana Stevanović on 23 juna, 2020 in Beba, Novorođenče, Prva godina

Kolika je normalna telesna temperatura bebe ?

Telesna temperatura bebe je ista kao i kod odraslih s tim što se kod novorođenčeta toleriše temperatura do 37,5.Zato što je sistem za termoregulaciju kod beba još uvek nezreo pa ako je u prostoriji toplo ili ste bebu previše obukli ona može imati  višu temperaturu.

Da li provetravati prostoriju u kojoj je beba?

Naravno da će te provetravati ceo stan pa samim tim i sobu u kojoj je beba i to više puta u toku dana ali će te voditi računa da beba ne bude na promaji.Najbolje je da bebu iznesete iz sobe koju provetravate pa kada se provetri vratite je u sobu.

Koliko stepeni bi trebalo da bude u bebinoj sobi?

Ukoliko je beba rođena u zimskomperiodu temperatura sobe bi trebala da bude od21-23 stepena,osim akose beba kupa onda je poželjno da bude od25 do najviše 27 stepeni.

Kada najranije beba sme napolje,u šetnju?

Beba sme napolje onog trenutka kada se mama oseća dovoljno dobro da može u šetnju.

Koliko dugo sme da traje šetnja u prvim danima?

Nema vremenskog ograničenja.Na svežem vazduhu negde u prirodi možete biti koliko god prija Vama i bebi,a to ćete osetiti.

Da li da idemo sa bebom u tržni centar?

Bebu ne bi trebalo voditi na mesta gde ima puno ljudi pogotovo ako je to zatvoren prostor sa centralnom ventilacijom.

Kako da obučem bebu kada je vodim napolje?

To zavisi od vremenskih uslova i od starosti bebe.Uglavnom leti bebu oblačite kao što ste Vi obučeni ,a zimi za jedan sloj više nego što ste Vi obučeni.

Da li da mažem bebinu kožu i ako nije suva?

Važno je da glutealnu regiju mažete i to ne previše zato što beba ima pelene pa ta regija može biti iritirana.Ostale regije mažete ako ima potrebe odnosno ako je koža suva.

Da li moram nos i oči  ispirati bebi svakodnevno?

Naravno da ne morate.Oči se ispiraju ako ima potrebe a isto važi i za nos.

Da li mora beba da podrigne posle svakog obroka?

Bilo bi poželjno zato što će je manje mučiti stomak ali neće sve bebe da podrignu posle oroka .Vi se svakako potrudite da joj pomognete da podrigne ali ako neće spustite je u krevetac na bok ako bljucne da mleko može spontano da iscuri.

Šta da radim ako mi se beba zagrcne?

Bebu podignite iz ležećeg položaja i ako se ništa ne dešava okrenete je sa glavom na dole.Može se desiti da mleko koje je napravilo problem iscuri na nos i na usta.Uspravite bebu umijte je i isperite nosić fiziološkim. Naravno kada se smiri beba .