Baby blues ili postporođajna depresija

Baby blues ili postporođajna depresija

By Brankica Bjelić on 27 oktobra, 2021 in Beba, Edukacije, Iz ugla psihologa, Malo dete, Mama, Mame pišu, Novorođenče, Porođaj, Trudnoća

BABY BLUES ILI POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA?
-kako prepoznati razlike-

Nakon porođaja, hormonalni status žene se menja i nivo estrogena i progesterona se naglo smanjuju, što može dovesti do čestih promena raspoloženja.

Pored ovih hemijskih faktora, na osećaj koji se javlja kod čak 80 posto žena nakon porođaja, utiču i:
• manjak sna,
• neredovna ishrana,
• kvalitet odnosa sa partnerom i okolinom.

Dolazak bebe u naš život i promene koje roditeljstvo donosi, mogu izazvati osećaj straha i nesigurnosti. Kada se na to doda da se po prvi put susrećemo sa velikim brojem situacija, nije čudno da se mama (a nekada i tata) oseća frustrirano i nemoćno.
Osećaj o kojem pričam stručno se naziva „baby blues“(bejbi bluz) i počinje da se ispoljava dan, dva nakon porođaja i može trajati do dve nedelje. Karakteriše ga osećaj tuge, besa i anksioznosti. Takođe, može da dovede do osećaja usamljenosti, gubitka apetitita ili loše koncentracije. Ono što je najupečatljivije, a vezano je za ovo postporođajno stanje jeste osećaj da ne možete adekvatno da se brinete o bebi i da niste spremni i sposobni da joj se posvetite 24/7.
Ukoliko ste se susrele ili se upravo sada borite sa ovim osećanjem, važno je da znate da niste uradile ništa loše i da nije Vaša krivica što se osećate tako. Osećaji koje baby blues izaziva su prolazni i u potpunosti normalni.
Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi pomogle sebi i olakšale ove dane:

https://www.instagram.com/p/CPfR4M5JzEN/

(video zapis o psihičkom stanju mame sa instagram stranice dobrojutromama)

• Odmarajte kad god možete,
• Jedite redovno i hranite se zdravim i nutritivno bogatim namirnicama,
• Pričajte otvoreno sa partnerom o tome kako se osećate,
• Tražite pomoć i oko bebe i oko kućnih poslova.

 

Podrška i pomoć, posebno od strane partnera igra veliku ulogu u ovom periodu.

 

 

 

Kada se konsultovati sa stručnim licem zbog situacije u kojoj se nalazite?

Stručnu pomoć možete potražiti u svakom trenutku ukoliko osetite da Vam je potrebna. Stručnu pomoć morate da potražite onda kada shvatite da Vam osećaj anksioznosti, straha, besa i nemogućnosti brige o bebi postaje sve jači i izraženiji, umesto da se smanjuje. To se odnosi posebno na period nakon prolaska dve nedelje do mesec dana od porođaja i može voditi do postporođajne depresije.
Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da u Srbiji svaka 5.žena pati od postporođajne depresije. Za razliku od baby blues-a, simptomi postporođajne depresije su znatno izraženiji, slični znakovima prave depresije, traju 4 do 8 nedelja (nekada i do kraja prve godine života deteta) i mogu da budu:

• Napadi panike,
• Neprestano plakanje,
• Nedostatak interesa za seksualne odnose,
• Nedostatak privrženosti bebi i griža savesti zbog toga.

Postporođajnu depresiju doživljava 10-16% majki i neophodno je da se potraži stručna medicinska pomoć. Time što se odlučite da potražite stručnu pomoć ne umanjujete svoju ulogu majke, već pravite pravi i odlučan korak da budete bolje, da budete dobro i za sebe i za svoje dete.

 

Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr.Laza Lazarević“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije pokrenula je besplatno telefonsko savetovalište za sve trudnice, porodilje i mame.  Apeluje se da, ukoliko osetite da Vam je pomoć potrebna, poziv ne odlažete, već da kontaktirate stručnjake koje možete dobiti besplatnim pozivom na broj:

0800 309 309, OPCIJA 4.

 

 

 

 

 

 

*Izvor:www.lazalazarevic.rs
Portal NHS

www.marchofdimes.org

Avatar Image

Brankica Bjelić

Mama dva dečaka i diplomirani komunikolog. Zaljubljenik u knjige i psihologiju.