Brak nakon rođenja deteta

Brak nakon rođenja deteta

By Brankica Bjelić on 20 jula, 2021 in Beba, Edukacije, Iz ugla psihologa, Mama, Mame pišu

U braku postoje četiri nivoa komunikacije između partnera: duhovni, intelektualni, emotivni i fizički. Za dobar brak, bar dva bi trebalo da funkcionišu. Kad popusti jedan ili dva, treba raditi na ostalim“

Vladeta Jerotić

 

 

Nedavno je objavljeno istraživanje koje kaže da skoro 70% brakova prolazi kroz velike krize nakon rodjenja deteta. Najveći uzroci su umor, promenjen dotadašnji ritam koji su partneri imali, ali kao glavni razlog navodi se gubitak bliskosti. Stres, strah i konstantna briga oko deteta dovodi do vrlo čestih rasprava, što osnovanih, što do onih, koje su nastale bez ikakvog konkretnog razloga.

Neretko, majka svu svoju ljubav i pažnju usmerava ka bebi, što je potpuno prirodno, ali se očevi osećaju zapostavljeno. Takodje, očevi nesnadjeni u novoj ulozi, uglavnom, prepuštaju mami sve aktivnosti koje se tiču bebe i tako se nesvesno udaljavaju od nje. Sve su to relativno normalne faze kroz koje se prolazi, ali ono sto je bitno je da se pronadje vreme za zajedničke trenutke u kojima ćete se ponovo povezivati. Osvestite problem koji imate i razgovarajte sa partnerom o njemu. Umor će proci, a sve je lakše i lepše u dvoje.

 

 

POSTAVLJA SE PITANJE KAKO IZBEĆI OVAKAV SLED DOGADJAJA?

 

Ne postoji univerzalni savet kako održati brak i vezu, jer svaki odnos je kompleksan i različit, ali nekoliko stvari mozete uciniti kako bi pospešili i sačuvali ljubav i odnos izmedju Vas i partnera:

1.Svaki trenutak se računa.

Kada se kaže da je potrebno da provedete vreme zajedno, to ne podrazumeva odlazak negde, jer je to, posebno u prvim danima nakon bebinog dolaska, skoro pa nemoguće, već se odnosi na to da one trenutke kada beba spava, provedite u neobaveznom razgovoru, pogledate neki dobar film ili emisiju( ili ih bar započnite), spremite večeru koju volite i uživate u tim momentima.

2.Imajte razumevanja.

Oboje prolazite kroz velike promene i jedno drugom budite najveća podrška.

3.Komunikacija ima ključnu ulogu.

Pokušajte da, iako se osećate preplavljeno emocijama, sa partnerom razgovarate sto smirenijim tonom, recite mu svoje potrebe i želje, strahove i brige i tako izbegnete teške reci koje nekada budu izrečene, a da ih čak niste ni mislile.

Ljubav, strast i sve te divne emocije nisu nestale. One su tu i sa puno truda, jer brak i veza su konstantan rad, kako na vasem odnosu, tako i rad na sebi, opet ce sve biti kao i ranije. A ,mozda i bolje.

 

 

 

 

Avatar Image

Brankica Bjelić

Mama dva dečaka i diplomirani komunikolog. Zaljubljenik u knjige i psihologiju.