Trudnoća: Da li ste znale da…?

Trudnoća: Da li ste znale da…?

By Brankica Bjelić on 14 oktobra, 2021 in Edukacije, Mama, prvo tromesečje trudnoće, Trudnoća

 

Bez obzira na to da li je Vaša trudnoća pažljivo isplanirana, medicinski potstaknuta ili se dogodila slučajno, jedna stvar je sigurna – Vaš život više nikada neće biti isti.

Ketrin Džon

Da li ste znale da:

 

1.U TRUDNOĆI SRCE RASTE?
(u bukvalnom i prenesenom smislu)

Srce u trudnoći poraste za čak 12% usled kombinovanog dejstva hormona, promene sastava krvi i pojačanog krvotoka.
Takođe, zbog uvećanja materice i pritiska dijafragme, srce je prinuđeno da promeni mesto na kojem se nalazilo u grudnom košu.

 

2.RASTU I STOPALA?

U trudnoći stopala mogu porasti za ceo jedan broj. To se događa, jer se ris stopala ispravi, verovatno, zbog viška kilograma i povećane labavosti zglobova, što uzrokuje rast stopala.

 

3.TRUDNICE IMAJU IZOŠTRENO ČULO MIRISA?

Trudnice imaju izuzetno izoštreno čulo mirisa. To nekada bude jedan od prvih pokazatelja rane trudnoće.

4.BEBA ČUJE MAMIN GLAS JOŠ DOK JE U STOMAKU?

U stomaku, beba može da čuje i prepozna mamin glas. Takođe, čuje i druge glasove i zvukove iz spoljašnje sredine. Neverovatno, zar ne?

5.MAMA ŠTITI BEBU I PRE NEGO ŠTO JE RODI?

Placenta (posteljica) je organ koji istovremeno štiti bebu od bolesti, a dozvoljava antitelima majke da prođu u bebinu krv. Iako ima tako moćnu funkciju, placenta ne može da spreči toksine poput onih koji se nalaze u alkoholu, cigaretama ili drogi da dodju do bebine krvi.

 


Trudnoća je stanje u kojem se dešavaju neverovatne promene, psihičke i fizičke. To govori o tome koliko se ovo stanja razlikuje od bilo kod drugog i koliko je žena, zapravo, snažno biće. Svaka trudnoća je posebna i stvari koje se dešavaju jednoj, ne znače da će se nužno dešavati i drugoj trudnici.

Avatar Image

Brankica Bjelić

Mama dva dečaka i diplomirani komunikolog. Zaljubljenik u knjige i psihologiju.