OVA HRANA JE VAŽNA ZA TRUDNICU U PRVOM TROMESEČJU!

OVA HRANA JE VAŽNA ZA TRUDNICU U PRVOM TROMESEČJU!

By Tatjana Stevanović on 10 februara, 2020 in Ishrana, Jelovnik za trudnice, prvo tromesečje trudnoće, Trudnoća

Svi znamo da je naziv za trudnoću i „drugo stanje“ ali isto tako svi znamo da trudnoća nikako nije bolest. Da, trudnice se osećaju drugačije zato što dolazi do promena u organizmu. A šta je sa ishranom u tom važnom periodu?

Većina žena kada shvati da je u drugom staju počne da razmišlja: “Šta bi to trebalo sada da promenim u životu?” Ono što će se sigurno promeniti je konfekcijski broj, ali naravno ne u prvim mesecima. Većina trudnica brine da se ne ugoji previše i da ne promeni mnogo svoju figuru. Što naravno nije ništa loše. Naravno ima i onih kojima to nije važno. Ali sigurno je jedno, sve trudnice brinu o tome šta je najbolje za njihovu bebu.

Jedna od stvari koje možete primeniti a da učinite dobro i sebi i bebi jeste način ishrane.

U trudnoći kao i u životu važno je da vam ishrana bude izbalansirana, a to jednostavno znači raznovrsnost. U toku dana unosite namirice iz svih sedam grupa u odgovarajućoj količini (žitarice i proizvodi od žita, mleko i mlečni proizvodi, meso, riba, jaja, voće, povrće, masnoće i šećeri (u ograničenoj količini).

Trudoću smo podelili na tri trimestra (prvi trimestar – prva tri meseca, drugi – druga tri meseca i treći – poslednja tri meseca).

Prvi trimestar obično najbrže prođe i u ovom periodu energetske potrebe trudinice malo rastu samo za nekih 90 kcal. To je otprilike jedna ipo jabuka ili dve šargarepe. Ali se u ovom periodu može javiti mučnina koja ne mora biti samo u jutarnjim časovima. Ono što možete uraditi da mučninusmanjite ili ublažite je:

  • Uzimajte više manjih obroka u toku dana,
  • Izbegavajte masnu, prženu hranu sa previše začina (koja se teže vari),
  • Pijte čaj od nane ili đumbira (ukoliko vam prija)

Od minerala za ovaj period su značajni:

– Folna kiselina ili vitamin B9 (400 mikrograma dnevno). To znači da je potrebno da u ishrani budu zastupljene sledeće namirnice: cvekla, braon pasulj, zeleno lisnato povrće, dinja, narandža, avokado. Mada je vrlo često i pored izbalansiranog unosa namirnica potrebno dodati suplement folne kiseline uz preporuku ginekologa.

– Magnezijum – važan je za dobro stanje svih mišića a samim tim i materice. On učestvuje u izgradnji ali i u obnavljanju tkiva. Ima ga u sledećim namirnicama: zelenoj salati, koštunjavim plodovima, bundevinom i suncokretovim semenkama, integralnim žitaricama.

– Kalcijum je mineral koji je neophodan za normalan razvoj kostiju i zuba, utiče na normalan rad mišića i nervnog sistema. Zbog toga je poželjno da u ishrani budu zastupljeni mleko i mlečni proizvodi, riba, zelje, brokoli, kelj, smokve, pomorandža, bademi.

– Vitamin D je važan za apsorpciju kalcijuma i fosfora, kao i za razvoj kostiju i zuba ploda. Najbolji izvor je sunčeva svetlost, a od hrane: kopriva, mlečni proizvodi, maslac i jaja.

Ovo su vitamini i minerali na koje bi trebalo da obratite pažnju u prvom trimestru. Skrenula bih pažnju i na dovoljan unos vode. Organizam čoveka preko 70% čini voda,skoro svi metabolički procesi se odigravaju u vodi, metabolizam u trudnoći je za 20% brži nego kada niste u drugom stanju, zato unosite vode oko 2l dnevno – ističe naša sagovornica.

PREDLOG DNEVNOG JELOVNIKA ZA PRVO TROMESEČJE:

Doručak

– 150 g pite sa sirom i jedan jogurt

ili

– 4 supene kažike mešavine žitarica, 200 ml jogurta, suvo voće ( 3 – 5 suvih kajsija ili svežeg sezonskog voća)

Užina

– 300 g svežeg voća ( primera radi jedna srednja jabuka ima oko 200 g)

Ručak

– 2 kutlače supe ili čorbe

– parče belog mesa (160 g),

– salata po želji ili umesto salate grilovano povrće

-1 parče hleba

ili

– dve kutlače riblje čorbe

– 300 g ribe po izboru (skuša, losos, pastrmka)

– 50 g krompir salate

Popodnevna užina

– Voće po želji i voćni jogurt 200 ml (jogurt + 100g svežeg sezonskog voća)

Večera

– Dva parčeta hleba, sirni namaz, dva parčeta stišnjene šunke i
– salata od sezonskog povrća

Uživajte u različitim ukusima i trudnoći!

Tatjana Stevanović, dijetetičar-nutricionista