Zašto se sa nemlečnom ishranom kreće između 4-6 meseca?

Zašto se sa nemlečnom ishranom kreće između 4-6 meseca?

By Tatjana Stevanović on 18 marta, 2020 in Nemlečna ishrana, Odojče

Vreme izmedju cetvrtog i sestog meseca je period kada Vašoj bebi više nije dovoljno samo Vaše mleko ili adaptirana formula, ni nutritivno a ni energetski . To je vreme kada bi beba trebala da se upoznaje se sa različitim ukusima , teksturama i u tom periodu pocinje da „vezba „  zvakanje što je značajno za njen razvoj.

Prve kaše bi trebalo da budu gustine malo tečnijeg pirea  da bi beba postepeno sa tečne prešla na kašastu hranu. Kašicu polako zgušnjavate tako što povećavate količinu pirinčanih pahuljica.

Jako je bitno da se ne brinete, jer ćete vrlo brzo naučiti koja gustina kašice Vašoj bebi najviše prija. Svaka beba je priča za sebe i zato se nemojte vezivati za količinu kaše koja je preporučena za obrok. Neke bebe će prihvatiti kašicu iz prvog pokušaja, ali ima beba kojima je potrebno vreme da prihvate nov ukus, novu konzistenciju. Pratite potrebe i reakcije vaše bebe i prilagođavajte se.

Nigde ne žurite,svakako će te do prvog rođendana uvesti u ishranu Vaše bebe dovoljan broj namirnica. Tu se ne zaustavljate,ono što niste do tada uveli uvešćete kasnije, nema mesta za brigu.

Tatjana Stevanović, dijetetičar-nutricionista