Bebe mole da ih čujemo : MAMA, IMAŠ DOVOLJNO MLEKA !

Bebe mole da ih čujemo : MAMA, IMAŠ DOVOLJNO MLEKA !

By dr Jelena Jovanović on 23 marta, 2020 in Ishrana, Laktacija, naslovna, Novorođenče, Odojče

Mame su zabrinute  da li će uspeti da razumeju svoju bebu i budu dobre mame. Strah da je beba gladna je prvi i zbunjuje ih.

U redu, dok su sa mamom u porodilištu. Strpljenja. Dok nadođe mleko. I ona jedna kap je čarobna i doći će više i više… a i beba se prilagođava na novu sredinu.

Moje iskustvo poslednjih godina govori jedno isto.

  • Bebe su na velikoj muci.
  • Prejedene su.
  • Bljuckaju, grče se , vrište i niko ih ne razume.

Guraju ručice u usta da osete sreću. Tako su radile kod mame u materici i pomagalo je. Otvaraju usta kao kad su gutale plodovu vodu ,a svi taj pokušaj da se OSEĆAJEM vrate u donedavno lepo mirno stanje  iz mamine materice, tumače  pogrešno : „Evo, beba je gladna.“

Muči ih to što su se rodile brze u ovo novo ubrzano vreme , a saveti ostali iz starih sporijih vremena. Prošlog i veka i milenijuma.

Pregledala sam kartone naše „Bebologije“  i videla da imam rešenje. Kratko dojite bebe i ne dodajte ništa barem 1,5 do 2 sata. Za bebe roditelja koji veruju svojim očima, ušima i svom osećaju  dok pregledam  njihovu bebu

 

Jer, bebe dolaze sa sveznanjem. Roditeljima je slatko i smešno da vide da  njihova beba sa mnom sasvim precizno izvodi sve što je zamolim. Sve zna ! Ja joj samo kažem „Seti se“. I beba razume. I izvodi baš kako je zamolim. To nisu primitivni refleksi ! Znanje je !

Jeste li znali da bebin mozak ima preobilnost nervnih ćelija, jedno 10  puta više od odraslih, koje će tek sa 3 meseca /deo tek sa 9 meseci /sasvim nestati?

Baš zahvaljujući tome beba zna isto koliko svako biće koje tek treba da raste.

„Setite se“ sada i vi. Šta zna  biljka koja raste i cvet ? Svoj sopstveni ritam. Savršeno tačno.  Kad joj dođe tre . Pogledajte slike Magnolije koja cveta.

Tako je i sa vašom bebom.

„Kako da znam da imam dovoljno mleka ?“ je redovno pitanje. Isto tako. I mama je prošla kroz trudnoću, porođaj zato što i sama „Zna“ prirodu. Tako je i njena mama, baka, prabaka… I one nisu merile. Dojile su.

Verovale prirodi i sebi .

Uvek stavim bebu mami na grudi i zajedno pratimo podoj. Da oseti i osvesti da je priroda sve uredila za nas i da nas čuva.

Najčešće je sasvim dovoljno da podoj traje svega 3-5 minuta na jednoj dojci. Komentar roditelja koji su razumeli  već pri sledećoj kontroli je :

„ Doktorka, najpre smo sumnjali. Ali, je zvučalo logično. A i videli smo svojim očima. Sada beba kratko sisa i sita je i zadovoljna. „