Dojenje na zahtev

Dojenje na zahtev

By Tatjana Stevanović on 7 aprila, 2020 in Beba, Ishrana, Laktacija

Zbunim se i zabrinem svaki put kada pročitam ili čujem „dojite bebu na zahtev“. Da li mislite da mama, koja ima staž od jednog, dva ili pet dana kao mama zna šta znači dojiti bebu na zahtev?Naravno da ne zna i to je uredu.

Nije svaki bebin plač,“plač gladi“ jer bebe ne plaču samo kada su gladne.

Nekada plaču zato što hoće da im se promene pelene,nekada zato što im je vruće,a često se dešava da plaču zato što su se uplašile pa traže mamu da ih ljuljuška, mazi, da čuju njen glas.Nemojte zaboraviti da je beba bila 9 meseci u maminom stomaku gde su vladali drugačiji uslovi od ovih u kojima se sada našla.Ono što bebi treba u prvim danima je mamina i tatina pomoć pri adaptaciji na nove uslove života.

 

Naravno da je dojenje najbolje i za bebu i za mamu ali nije dobro da je beba non stop na dojci. Između podoja bi trebalo da postoji razmak i taj razmak treba da bude najmanje jedan sat od kraja prethodnog podoja,a najbolje bi bilo da je dojite na 1,5-2,5 sata.Potrebno je vreme da se i Vi odmorite i da odmorite bradavice bar neko vreme.

Da li znate koliko bebi treba mleka po podoju?

Bebin želudac je u prvoj nedelji veličine trešnje, u drugoj nedelji je veličine oraha, u trećoj nedelji je veličine kajsije i u četvroj je veličine jajeta.

Šta mislite kolika je to količina mleka koju bi beba trebala da posisa po obroku?

U prvoj i drugoj nedelji potrebna količina mleka je između 30-60ml a do kraja prvog meseca 90-120ml, ali ne vezujte se za količine zato što je svaka beba priča za sebe. Kako dani budu odmicali količina mleka će vam se iz dana u dan povećavati kako beba bude sisala. Preporuka je da ako dojite bebu i hoćete da da istrajete u tome nemojte sami uvoditi adaptirane formule uz podoj jer ta odluka treba da bude donesena u dogovoru sa Vašim pedijatrom.

 

Tatjana Stevanović, dijetetičar-nutricionista