Putna apoteka

Putna apoteka

By dr Miloš Relić on 23 juna, 2020 in Malo dete, Predškolac

Putovanje sa decom predstavlja veliko zadovoljstvo za celu porodicu, avanturu kojoj se raduju svi, ali je ujedno i izazov jer mališani imaju svoj “plan” koji često zna da bude drugačiji od zamišljene turističke rute roditelja.

PREHLADE

Ako se dete prehladi i nastupi obilna sekrecija iz nosa, kašalj, moguća povišena temperatura, treba primeniti sprejeve za nos iz grupe dekongestiva, (hipertoni rastvor morske soli u spreju, kapi za nos), lekove za obaranje temperature (Paracetamol ili Brufen). U slučaju suvog, nadražajnog kašlja se preporučuju prirodni sirupi, koji sadrže bokvicu, islandski lišaj ili timijan. Kod produktivnog, „zrelog“ kašlja, preporučuje se primena sirupa za iskšaljavanje sekreta.

INFEKCIJE

Ako nastupi virusna infekcija ili kod trovanje hranom javljaju se simptomi od strane stomaka u vidu povraćanja ili proliva. U tom slučaju je osnovno da dete bude na dijetetskom režimu ishrane nekoliko dana, koji podrazumeva izbegavanje svežeg voća i povrća, masne i začinjene hrane, mleka i mlečnih proizvoda, osim jogurta. Ukoliko je dete imalo nekoliko ređih stolica u toku dana, dovoljna je primena probiotika jednom dnevno. Ako je veći broj stolica, neophodna je primena crevnog antiseptika. Preporučuje se i primena rastvora za rehidraciju. Rastvor je sačinjen od glukoze i elektrolita i primenjuje se tako što se detetu daje po 1 supena kašika rastvora na 10 minuta.

ALERGIJA

Kod postojanja alergije na Sunce, nakon uboda insekata ili kod uvođenja nove hrane, mogu se javliti alergijske rekacije, koje se uglavnom ispoljavaju na koži u vidu koprivnjače (urtikarije). Treba odmah primeniti antihistaminsku kremu ili gel na promene na koži i dati detetu da popije antihistaminik u obliku sirupa. U slučaju težih alergijskih reakcija, gde su obimne promene ili postoji i otok tkiva, neophodno je da se dete brzo odvede na pregled kod pedijatra.

Pri odlasku u prirodu ili uveče pred spavanje treba detetu naneti repelent koji štiti od uboda insekata: komaraca, paukova, krpelja i dr. Najbolje je izabrati prirodne repelente, koji se nanose na lice i telo i koji su bezbedni i za manju decu. U slučaju izražene reakcije nakon uboda insekata preporučuje se primena prethodno navedenih antihistaminika.

POVREDE

Kod oguljotina ili razderotina, koje spadaju u česte povrede kod dece, ranu treba oprati vodom i dezinfikovati sprejem na bazi hidrogena. Nakon toga treba staviti samolepljivi flaster ili gazu. Roditelji treba da znaju da su predškolska deca zaštićena od tetanusa, koji može da bude komplikacija otvorene rane, zato što su u prve dve godine života primila 4 doze vakcine protiv tetanusa. Kod dece školskog uzrasta kod težih povreda treba proveriti Kalendar vakcinacije, zbog čega je neophodno poneti zdravstvenu knjižicu sa kalendarom.

ZAŠTITA OD SUNCA

Deo putne apoteke treba da čine i sredstva za zaštitu od Sunca. Treba podsetiti roditelje da u periodu od 10 sati do 17 sati ne treba da budu izoloženi Sunčevim zracima ni roditelji a posebno ne deca. Za decu svih uzrasta se preporučuje primena zaštitnih krema sa faktorom 50 ili 50+. Kod dece do godinu dana postoje na tržištu mineralne kreme koje pružaju dodatnu zaštitu za najmlađe.