Fiziološka žutica

Fiziološka žutica

By Tatjana Stevanović on 31 oktobra, 2020 in Beba, naslovna, Novorođenče

Žutica je često uzrok produženog boravka novorođenčeta u porodilištu a nekada i (nepotrebne )zabrinutosti mama. Obično se u drugom ili trećem danu primećuje da su lice bebe, naročito oko nosića, i beonjače žućkasto prebojeni.

Žutica počinje od glave/lica novorođenčeta, a ako vrednosti rastu vidi se na trupu i ekstremitetima. Ukoliko je bebi žuto samo lice, vrednosti bilirubina sigurno su znatno niže nego ako su žuto prebojeni trup i ekstremiteti(ruke i noge).
Merenje bilirubina se vrši iz seruma/krvi novorođenčeta ili preko kože – transkutanim merenjem.

Šta je uzok fiziološke žutice novorođenčeta

▪ Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće žive a ima ih više nego kod starije dece i odraslih, što znači da se oslobađa veća količina bilirubina koju treba preraditi i eliminisati iz organizma.
▪ Nezrelost jetre – funkcije jetre još sazrevaju posle rođenja, tako da jetra novorođenčeta nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina.
▪ Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina vraća u cirkulaciju nego što je normalno.

Učestalost žutice kod novorođenčeta

Oko 20% beba rođenih u terminu i 50%, čak i do 80% prevremeno rođenih beba dva-tri dana posle rođenja požuti. Većina njih je potpuno zdrava i ne zahteva nikakvu terapiju, a žutica se spontano povlači do kraja prve nedelje života mada ima pravo da traje i duže,nekada čak i do kraja prvog meseca. Naravno ako žutilo bled i polako se povlači ,a beba nije mnogo uspavana. U ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka.

Ipak, kod nekih beba (oko 6% zdrave terminske novorođenčadi, a znatno više preterminske) koncentracija bilirubina dostiže vrednosti koje zahtevaju primenu foto terapije.

Prevencija

Bilirubin se najbolje eliminiše stolicom i zato je bitno da se beba češće hrani , da joj se ponudi voda između obroka i da se izlaže sunčevoj svetlosti, naravno ne direktno.