DOJENJE U PRVIM DANIMA: Uputstvo

DOJENJE U PRVIM DANIMA: Uputstvo

By Tatjana Stevanović on 10 oktobra, 2020 in Beba, Dojenje, Edukacije, Laktacija, Novorođenče

Za ovaj tekst, mada će više biti uputstvo za upotrebu, sam dobila inspiraciju  posle dopisivanja na instagramu sa jednom mamom, koja je imala problem sa dojenjem u prvim danima nakon porođaja i izlaska iz bolnice.

Ako ste mislile da je dojenje lak posao  i da sve ide lagano  u  tim prvim danima kod svake mame onda znajte da niste u pravu. One mame koje su dojile će se složiti sa mnom. Nekada je uspostavljanje dojenja zaista lako(onda spadate u grupu srećnih žena), ali nekada vam treba neko ko će vam pokazati put kojim bi trebalo da idete da bi stigli do željenog cilja. Mišljenja sam ( kada se ne morate složiti sa mnom) da je dojenje stvar odluke, kao i većina stvari u životu.  Postoje  stanja kod kojih je dojenje neizvodljivo, o tome nekom drugom prilikom. Ovo uputstvo i pišem za sve mame koje su odlučile da doje. Pišem vam kao neko ko se bavio i bavi dojenjem i kao mama dva dečeka koji su sisali, obojica po godinu dana

Šta može da se dešava u prvim danima kada vam krene mleko?

I same znate da postoji dva načina da trudnoću dovedete do kraja i  porodite se.

  1. Prirodnim putem(sa ili bez epidurala)
  2. Sectio Caesarea ,takozvani carski rez (gde možete da budete u opštoj anesteziji ili u onoj drugoj kada ste budni i možete da gledate kako se izvodi carski rez).

Ukoliko ste se porodili prirodnim putem, verovatno je da će vam mleko nadoći (osetićete da su vam grudi čvršće) već u prvim satima nakon porođaja, naročito ako bebu budete stavili na grudi čim se rodi.

Ako ste se porodili carskim rezom nadolazak mleka i susret sa bebom može da ne bude baš u prvim satima, čak nekada ne bude baš ni prvi dan. Bebu će te videti i malo podržati, ali nisam baš sigurna da će vam je doneti na podoj. Ali ne brinite, ja sam se porodila carskim rezom, mleko je počelo da mi nadolazi treći dan, taj dan  su mi bebu donosili na svaki podoj (nisam bila u sistemu bebi frendli) beba mi je sisala bukvalno na prazno. U toku noći mi je nadošlo mleko i od tog jutra beba mi je sisala.

Idemo dalje.

Nadolaženje mleka

Kada osetite da vam nadolazi mleko  prvo i osnovno je postavite bebu na dojku neka sisa. Ukoliko niste u mogućnosti,  zato što su dojke mnogo tvrde ili vas puno boli uradićete sledeće:

  • Malo ćete izmasirati dojku, lagano prstima kao da svirate harmoniku u krug oko bradavice pa do korena dojke.
  • Zatim uhvatite areolu (braon krug oko bradavica) zajedno sa bradavicom i povucite (pogledajte snimak na instagramu) par puta kratko, pa napravite pauzu. Ovu radnju ćete ponoviti više puta. Zapravo dok vam pritisak u dojkama ne popusti bar malo.Tako ćete malo  izvući bradavicu (ako mislite da je mala-pošto ona i ne mora da bude nešto velika), ispustiti malo mleka, popustiće pritisak u dojkama i beba će lakše da sisa. Znam da će boleti, ali moraćete ili vi sami ili zovite nekog u pomoć.
  • Ukoliko posle ove dve radnje i dalje imate problem sa bolom u nadošlim dojkama, stavljaćete hladne obloge između podoja, a tople neposredno pred podoj.
  • Verovatno ste čule da bi trebalo da pijete više tečnosti da bi imale dovoljno mleka. To jeste tačno ali u tim prvim danima pijte vodu na gutljaje a ne celu čašu odjednom. Ako u tim prvim danima dok još imate bolne grudi koje po nadolasku mleka hoće da eksplodiraju, popijete čašu vode odjednom napravićete sebi problem. Znači u prvim danima voda da, ali na gutljaje. Ovaj problem srećom ne traje dugo.
  • Bradavice su vam osetljive i bolne, to je normalno (ukoliko ne bole tokom celog podoja). Bradavicama je  potreban period da se naviknu na svoju novu funkciju. Ukoliko su bolne tokom celog podoja, znači da beba ne hvata lepo  ili mnogo često stavljate bebu na dojku.
  • Dojenje da zahtev –da ali kada znate šta je zahtev za glad (pogledajte tekst ovde). Vrlo često beba u tim prvim danima plače da bi je mama nosila, mazila, pričala sa njom, stvorila joj osećaj sigurnosti kao kada je bila u stomaku. Znači, razmak između podoja je bitan i za mamu (da se bradavice odmore) i za bebu (da odmori svoj digestivni trakt od varenja).
  • Bebin želudac je mali –veličine trešnje u prvoj nedelji, tako da joj nije potrebna tako velika količina mleka da bi zadovoljila svoje potrebe.
  • Ako se desi da su vam grudi posle podoja i dalje tvrde i bolne, bilo bi poželjno da se izmlazate (ručno ili pumpicom kako vam je lakše), ali samo toliko da pritisak u dojkama popusti. Između podoja možete stavljati hladne obloge, a neposredno pred podoj tople.

Razmak između podoja je bitan i za mamu (da se bradavice odmore) i za bebu (da odmori svoj digestivni trakt od varenja).

Veštačke bradavice da ili ne ?

Jesam za veštačke bradavice u situacijama kada imate problem sa bradavicama (ragade) dok se ne premosti problem ili ako imate uvučene bradavice. Nemojte misliti da se dojenje uspostavlja samo i isključivo  u prvim danima. Dojenje je proces i može se uspostaviti i nakon mesec dana. Jako je važno da se odmarate ako ste u mogućnosti i naravno  vodite računa o ishrani.

Verujte u sebe, budite odlučne u želji da dojite i ako imate bilo kakve nedoumice  javite nam  se na office@dobrojutromama.com.