Kako uzeti uzorak urina kod dece?

Kako uzeti uzorak urina kod dece?

By Sofija KURTOVIĆ on 3 novembra, 2020 in Beba, Malo dete, medicinske procedure, Novorođenče

Jedna od čestih situacija u koje roditelji dolaze tokom odrastanja deteta, tačnije u periodu kada dete još ne kontroliše mokrenje, je uzimanje uzorka urina za analizu. Analiza urina kod dece vrši se iz različitih razloga, najčešće kada dete ima povišenu temperaturu a nema respiratornih znakova infekcije, kada se dete rodi sa urođenom anomalijom urinarnog sistema organa pa se urin kontroliše rutinski, kod dijagnostikovanja urinarne infekcije tokom lečenja a i nakon  lečenja radi kontrole, i drugo. 

Kod dečaka, po prirodi stvari, to nije nikakav komplikovan zadatak za roditelje, osim pravilne nege genitalne regije, što ćemo kasnije objasniti. Međutim, sa devojčicama je drugačije. Kada se susretnu sa ovim zadatkom roditelji se vrlo često nađu u nemogućoj misiji i osećaju se beznadežno. Ali nema potrebe za tim, potrebno je samo da se “naoružate” sa par “trikova” i strpljenjem.

U nastavku teksta potrudićemo se da vam sa što više informacija pomognemo da se uspešnije borite sa nemogućom misijom zvanom uzimanje urina za analize kod devojčica. 

Higijena pre uzorkovanja

Prva, i osnovna, informacija vezana za temu uzimanja urina je svakako higijena: genitalija, kože oko genitaljia, vaših ruku, kao i adekvatna manipulacija sa kesicom za urin, bočicom za urin i/ili urikultom kako ne bi došlo do kontaminacije (“prljanja”) uzorka što ga onda  čini neadekvatnim za analizu ukoliko se u njemu analizira prisustvo bakterija. 

Dakle, obradićemo prvo temu higijene. Pre nego što započnete pranje kože vaše bebe operite ruke. Zatim se toplom vodom i neutralnim sapunom opere cela genitalna regija bebe i analna takođe. Kod devojčica se obavezno razmaknu velike usne i,  pamučnom pelenom natopljenoj vodom i neutralnim sapunom, ispere deo između velikih usana blagim prebrisavanjem odozgo na dole, jedan pokret pa isperete pelenu pa zatim ponovo, sve dok sluzokoža ne bude bez ikakvih naslaga.

Napominjemo da pokreti ne treba da budu grubi već sasvim blagi, bez pritiska. Ukoliko beba i posle više prebrisavanja ima bele naslage između malih usana, a to je najčešće kod mladih novorođenčadi, ne insistirati na skidanju istih jer su to ostaci sirastog maza iz maminog stomaka i nestaće vremenom uz redovnu higijenu i prebrisavanje na isti način. Svakako nisu smetnja za uzimanje adekvatnog uzorka urina. Kod dečaka pažljivo operemo takođe celu regiju i vrh polnog organa uz blago povlačenje kožice (samo onoloko koliko može a da ne povlačimo “na silu”). 

 

Nakon što smo dobro oprali, i isprali od sapuna, celu genitalnu i analnu regiju, ostavimo dete bez pelene da se koža dobro osuši prirodnim putem. Veče pre uzimanja jutarnjeg urina ne preporučuje se mazanje nikakve kreme kako koža anogenitalne regije ne bi bila “masna” ujutru. Znači, preskočite mazanje kreme jedno veče pre uzimanja urina. 

Postavljanje kesice za urin

Sledeći korak je postavljanje kesice za urin. U ovoj fazi biće vam potrebna pomoć tate, bake, deke, tetke, koga god imate pored sebe, ukoliko kesicu postavljate devojčici, jer će vam, kao početniku, sigurno biti teško da to izvedete sami. Pre postavljanja kesice ponovo operite ruke i  dobro ih posušite. Dečaka postavite u ležeći položaj, otvorite foliju kesice (postoji zarez na njoj koji pomaže lakše otvaranje kako bi sačuvali unutra kesicu za urin neoštećenu) i sa dva prsta izvucite kesicu ne dodirujući mesto gde se lepi kesica niti sam otvor. Kesica je unutra spakovana slepljena pa je vi, hvatajući je za prednju i zadnju stranu (kao što smo rekli bez dodirivanja otvora)  raširite, tačnije “naduvajte”.

 

 

Kada ste to uradili odepite samolepljivu tračicu sa otvora i, ne dodirujući i dalje deo oko otvora kesice, postavite dečakov polni organ do kraja u otvor tako da se samolepljivi deo kompletno zalepi za kožu oko polnog organa. Pošto smo kesicu raširili dečak će piškiti spontano u kesicu i zadatak je izvršen. Ako bebu morate da povijete potrudite se da pelenu ne zategnete previše tako da u njoj bude “mesta” za kesicu, u suprotnom kesica će se u peleni “spljoštiti” i postoji mogućnost da se sav sadržaj izlije u pelenu.

Šta ako kesica ispadne?

Ukoliko ste sve dobro uradili a to se ipak desi, tj. kesica spadne, ne brinite, dešava se ako je kesica slabijeg kvaliteta tj. slabije moći lepljenja za kožu. Samo ponovite postupak lepljenja, nije potrebno ponavljati postupak higijene te regije osim ako je koža vidno zaprljana urinom ili stolicom. Poželjo je da kesica ne stoji zalepljena duže od sat vremena, odnosno da “hvatanje” urina ne traje duže od sat vremena sa istom kesicom. Ukoliko je to slučaj (kod nekih stanja dehidriranosti beba ne može dugo da piški) potrebno je zameniti kesicu.

Položaj nogu kod lepljenja kesice

Kod devojčica je procedura sledeća. Stavite bebu u ležeći položaj. Tata, ili neko ko vam pomaže treba da drži bebu raširenih nogu savijenih u kolenu i kukovima, kao “žaba”, i da nogice drži čvrsto priljubljene uz podlogu kako bi imali bolji pristup (videti sliku). 

Otvaranje kesice je potpuno isto kao i kod dečaka i pranje ruku isto. Savet je da, pre lepljenja kesice, još jednom proverite da li je koža dobro suva oko usnica. Ukoliko jeste, nakon što ste prihvatili kesicu iz njene folije potrebno je da je raširite tako da vam se otvor kesice, tj. samolepljivi deo, “podeli” na pola kako bi jedna polovina lakše prianjala na jednu a druga na drugu usnicu kod devojčice. Pazite da ne dodirujete otvor rukama naravno. Ukoliko ste uspeli tako da je raširite baš kako je opisano, odlično, ukoliko niste nemojte se brinuti, ali je svakako “naduvajte” da  može da otiče urin u nju. Raširenu kesicu, kojoj ste skinuli samolepljivu nalepnicu, pažljivo centrirajte tako da donji kraj otvora zalepite na samu međicu a ostatak samolepljivog otvora lepite duž leve i desne velike usne.

Znači, prvo donji kraj otvora zalepite tačno na predeo međice. Zato je važno da vam neko pomogne da drži bebu raširenih nogu i čvrsto priljubljenu uz podlogu.

 

 

Lepite polako, milimetar po milimetar, od međice na gore kako bi smanjili mogućnost ulaska vazduha i urina ispod lepljivog dela, jer će se tako lakše odlepiti pre nego uspemo da dobijemo urin u kesici. Kada ste zalepili probajte da povučete polako kesicu na gore, kao da želite da je odlepite, kako bi proverili da li kesica stoji čvrsto zalepljena. Ukoliko morate, povijte dete labavo da ostane mesta za kesicu. Ukoliko je toplo vreme, ostavite bebu bez pelene kako bi pratili da li se kesica puni. Kao i kod dečaka, a kod devojčica još češće, postoji velika mogućnost da će se kesica zadesno odlepiti, ali nemojte očajavati, samo ponovite postupak i budite uporni. 

Uspeh! Šta sada?

Nakon što uspete da dobijete urin u kesici, samo je polako odlepite i prespite urin u sterilnu bočicu za urin, ne dodirujući pri tome ni otvor od kesice za urin ni ivice otvora bočice za urin. Poklopac od bočice spustite na radnu podlogu sa spoljnim delom poklopca ka podlozi, kako ne bi “isprljali” unutrašnji deo poklopca. Kad prebacite urin u bočicu samo je dobro zatvorite i transportujte do laboratorije. 

Nadamo se da smo bar malo pomogli u lakšem obavljanju ove “nemoguće-moguće” misije a ukoliko Vam je potrebna dodatna podrška, pišite nam, za Vas smo uvek tu ☺