Pentaxim i Synflorix vakcina

Pentaxim i Synflorix vakcina

By Svetlana Đukić on 10 novembra, 2020 in Novorođenče, Odojče, Prva godina, Vakcine

Deca su sidro koje majka drži vezane za život”, izrekao je Sofokle, antički starogrčki tragički pesnik, uz Eshila i Euripida najveći dramski pisac u starogrčkoj književnosti.

 

Drage mame, dok svakoga dana negujete to nepregledno lepotom i srećom obdareno “sidro koje vašu lađu čuva”, zajedno ćemo okrenuti još jedan list i upoznati se sa novom, sledećom po redu vakcinom (vakcinama) u vašem i našem kalendaru vakcinacije.

 

Pentaxim(Pentaksim) i Synflorix(Sinfloriks) vakcina

  • Pentaksim vakcina je zaštita vaše bebe od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize,Hib infekcije.

  • Sinfloriks vakcina je zaštita vaše bebe od bakterije Streptococcus pneumoniae.

 

Obe vakcine, istovremeno se daju od trećeg meseca života u tri doze. Jedna u jedan butni mišić, a druga u drugi butni mišić. Razmak između doza koje se daju bebi je od 4 (četiri) do 6 (šest) nedelja.

Reakcije

Reakcije nakon vakcinacije se mogu javiti u prvih 72 (sedamdeset dva) časa u vidu povišene telesne temperature, crvenila i otoka na mestu vakcinacije, uznemirenosti ili pospanosti. U slučaju pojave lokalnih reakcija (crvenila, otoka), neophodno je samo hladiti mesto davanja vakcine.

Kod eventualno povišene telesne temperature, bebama davati paracetamol sirup (shodno stručnom savetu pedijatra).

To najdraže sidro, koje vaša lađa veže, ljubav zajedničku svojim osmehom steže.

Volite ih i negujte ih i kada plaču i kada se smeju i kada vas noću bude i kada vam svojom tanananom dušom srce greju i kada za vašim toplim poljupcima žude!!!