PEVAJ  MI  PESMU  LAKU, DOK SAM JOš U STOMAKU

PEVAJ MI PESMU LAKU, DOK SAM JOš U STOMAKU

By Mila ĐAČIĆ on 5 marta, 2020 in Muzikoterapija, naslovna

Uticaj muzike na mentalno, fizicko i emocionalno stanje ljudi poznato je odavno, ali je i naucno dokazano. Mnogi nacnici svoja istrazivanja upravo su posvetili uticaju muzike  na bebe i decu.

Posmatrajuci ovu pojavu sa stanovista etnomuzikologa, pevanje uspavanki  i jednostavnih melodija deci, poznato je u svim kulturama, na svim meridijanima. Samim tim mozemo reci da je muzika oduvek bila čoveku neopohodna i sastavni deo njegovog svakodnevnog zivota.

Strucnjaci tvrde da je zvuk vazan za prenatalni razvoj i pruza osnovu za kasnije ponasanje i ucenje. Muzika bebi moze pomoci u njenom pravilnom psihickom, emotivnom, duhovnom i intelektualnom razvoju. Roditelji instiktivno koriste muziku da smire, uspavaju, ali i zabave svoje dete, cesto neznajuci da time podsticu i detetov razvoj i unapredjuju njegove vestine. Zajednicka muzicka iskustva dece i njihovih roditelja, kroz pevanje, sviranje ili ples,  doprinose boljem i lepsem odnosu izmedju njih.

 

Korisni muzicki saveti roditelje i decu

 

Pevanje

Fetus cuje i reaguje na zvuk vec od 16.nedelje, sto je pre nego sto je uvo u potpunosti razvijeno, a aktivno pocinje slusati od 24.nedelje. Zato, sto pre pocnite pevati svojoj deci. Poznati britanski violinista Yehudi Menuhih tvrdi da svoj muzicki talenat upravo duguje svojim roditeljima koji su mu stalno pevali i pre njegovog rodjenja.

 

Sviranje

Ukoliko umete da svirate, ili ste nekada svirali neki instrument, vreme je da obnovite vase znanje. Kada god imate priliku svirajte. Ukoliko niste vesti u tome, sacekajte da vase dete poraste, pa mozete zajedno krenuti na casove i uciti da svirate zajedno.

Idite zajedno na koncerte

Decija filharmonija redovno odrzava koncerte za bebe sa simfonijskom muzikom prilagodjenoj deci. Povedite svoje dete i uzivajte zajedno.

 

Plešite zajedno

Plesite sa svojom bebom, uzmite je u narucje, pustite muziku i plesite zajedno. Kada malo poraste potrazite muziku koju vase dete najvise voli i zajedno osmislite pokrete uz nju.

Upišite dete na hor

Kada vase dete poraste upisite ga na hor. Neka oseti radost zajednickog muziciranja. Podstaknite njegove socijalne vestine, nega razvija empatiju i ojaca timski duh.Muzika je univerzalni jezik, ona je mnogo vise od zvuka. Ona dodiruje nasa srca,inspirise nas i pokrece. Zato, uvek,  pevajte pesmu laku, dok je beba u vasem stomaku!

Mila Djacic, etnomuzikolog, prof.muzicke kulture