PRIPREMA ZA PRIJEMNI I IZBOR SREDNJE ŠKOLE

PRIPREMA ZA PRIJEMNI I IZBOR SREDNJE ŠKOLE

By Brankica Bjelić on 5 marta, 2020 in Iz ugla psihologa, Tinejdzeri

Drugo polugodiše je često stresno za porodice učenika osmih razreda.

Deca se često muče sa pitanjima kako će uraditi prijemni (kao i sa kojim uspehom će završiti osmi razred) i da li će imati dovoljno bodova za željenu srednju školu. Roditelji, koji bi uvek sve dali da njihovo dete bude srećno i uspešno u životu, dele iste strahove  i često se ne snalaze u tome kako da kao porodica sa zajedničkom strepnjom izadju na kraj.

Osim prijemnog i upisa, buduće srednjoškolce i roditelje muči i rastanak sa drugarima, osnovnom školom i nastavnicima, kao i uklapanje u novu školu, čak i ako ona bude ona prva sa liste želja (prvih dana septembra novi srednjoškolci često  se osećaju „nesnadjeno“ i žele da se vrate u sredinu iz koje su došli, ne brinite to će proći).

Ovo je period kada se deca/porodice često javljaju psihologu zbog različitih tegoba koje su prouzrokovane zajedničkim brigama (strahovi, sniženo raspoloženje, psihosomatske tegobe, strepnja i td…). Važno je da znate da je to uobičajeno i rešivo. I preduzmete sve što možete da kroz stres oko upisa lakše prodjete (uključujući i javljanje stručnjaku, ako ne možete sami).

Kako da porodica bude od pomoći?

  1. Ukoliko Vaše dete ima čvrst stav o tome koju srednju školu žele da upiše, samo ga pitajte za ključne argumente i obrazloženje. Objasnite koji su ključni: posao koji će raditi, fakulteti na koje će imati prohodnost, mogućnost upisa (u skladu sa dosadašnjim uspehom deteta i traženim brojem bodova), interesovanja, predmeti koje će učiti i sl.i podržite ga u njima. Objasnite i da (ukoliko se to pojavi kao argument) izbor najboljeg druga/drugarice, blizina škole i sl. nisu (i zašto nisu dobri argumenti).

 

  1. Ako dete nema jasnu viziju daljeg školovanja, pružite mu pomoć i usmerenje. Pri tom, vodite računa o sledaćem:

 

  • Detetove želje su ispred vaših – ako ste završili gimnaziju, ne znači da i Vaše dete mora želeti isto. Roditelji često smatraju da znaju šta je najbolje za njihovo dete, što ne mora uvek biti tako (dete bira svoj vlastiti put, nije tu da ide porodičnim „trasama“ i/ili neispunjenim željama).
  • Uvažite detetove želje koje sadrže jasne ciljeve, viziju i želju o budućoj školi i naravno, stavite ih ispred vlastitih. Upozajte ga sa srednjim školama u Vašem gradu (okolini), predmetima koji se uče, kao i njihovim sadržajima kako bi moglo da donese dobru odluku (u tome Vam mogu koristiti sajtovi koje skoro sve srednje škole imaju, pretražite ih zajedno).

 

  1. Upoznajte detetove talente i sposobnosti – ko je vaše dete, koji mu predmeti, oblasti idu bolje, kakav je njegov stil učenja… („upoznavanje“ i dečje ispoljavanje započinje u predškolskom periodu, ali uvek je dobro da se uključite, čak i kad Vam je nešto u predhodnom periodu promaklo).

 

  1. Ukoliko se Vaše dete bavi sportom/muzikom i sl. (i to mu je važno) upoznajte odnos buduće škole prema vanškolskim aktivnostima. Skoro sve srednje škole imaju „Dan otvorenih vrata“ na kome na vreme možete proveriti sve važne činjenice.

 

  1. Razgovarajte sa razrednim starešinom i nastavnicima – oni su „deo Vašeg zajedničkog tima“ i bili su u situaciji da prate razvoj deteta i da upoznaju njegove jake i manje jake strane, kao i u kojim je područjima njegov talent najizraženiji. Ako sa njima podelite svoje dileme i pitanja, sigurno će Vam pomoći da nadjete najbolje odgovore.

 

  1. Zakažite profesionalnu orijentaciju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ( http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/saveti/profesionalna_orijentacija__kako_odabrati_zanimanjez.cid272). Informacije koje ćete dobiti ne obavezuju ni Vas ni dete, a mogu biti značajan putokaz na daljem putu.

 

  1. Pomozite svom detetu u popunjavanju liste želja –vodite računa da na listu ne stavlja nerealne škole u pogledu uspeha i traženih bodova, kao ni one koje nisu u skadu sa njegovim željama i interesovanjima (jer svaka od navedenih škola je moguća).

 

  1. I na kraju (ili na početku) kupite sve testove za prijemni i pružite detetu kao porodica pomoć (zajedno sa nastavnicima) u njihovom savladavanju (ako ima teškoće). Pomozite da nauči i/ili stekne sigurnost u onome u čemu se ne oseća dobro.

 

I bez obzira na sve ne sekirajte se ako kroz prijemni i upis prolazite traumatično. To je nešto što se dešava i dešavalo se i drugima.

 

Važna poruka: posle prvih nedelja u srednjoj školi (koje mogu biti teške), uglavnom su svi zadovoljni.

 

Vesna Hajduković, dečiji psiholog

 

 

Avatar Image

Brankica Bjelić

Mama dva dečaka i diplomirani komunikolog. Zaljubljenik u knjige i psihologiju.