Prva kaša

Prva kaša

By Tatjana Stevanović on 18 marta, 2020 in Ishrana, Jelovnik 6-12 meseci, Nemlečna ishrana, Odojče

Preporuka je da kada krećete sa uvođenjem nemlečne ishrane počnete  sa žitaricama (pirinač, kukuruz) ili sa povrćem(šargarepa, krompir, tikvica, bundeva, batat) ili sa voćem (jabuka, kruška, breskva). Voće je sladunjavog ukusa kao i mamino mleko, tako da kašice od voća bebe  brzo prihvate.

Prva kaša od pirinča:

  • 1 kašika supena ili jedna merica instant pahuljica (bezmlečnih)
  • 20 ml maminog mleka ili adaptirane formule (ako uzmete mlečne pirinčane pahuljice dodaćete ugrejanu vodu u istoj količini, a ako se  beba hrani adaptiranom formulom  možete koristiti  i pirinčane pahuljice sa mlekom).

Ovo je količina koju će te spremiti za „probu“ i to se ne računa kao obrok.

Ukoliko Vam se učini da beba neće da prihvati kašu zbog gustine, slobodno je razredite dodavanjem mleka ili mlečne formule. Ukoliko beba izbacuje jezikom kašu, to ne znači uvek da joj se ne sviđa, nekada je to  način na koji se beba navikava na nov način ishrane.

Količinu kaše povećavate narednog dana ,ako je prvi dan sve prošlo dobro.

  • 2 merice ili dve supene kašike pirinčanih pahuljica
  • 50-60ml maminog mleka ili adaptirane formule

Posle par dana će te već znati koje gustine kaša Vašoj bebi najviše odgovara i koja je količina koja joj je dovoljna za obrok.

Umesto pirinčanih pahuljica mozete koristiti i skuvani pirinač koji ce te pripremiti na sledeći način:

2-3.  supene kašike  pirinča (očišćenog i opranog više puta ), kuvati  u 30-60ml vode, 15 minuta i ostavite u toj  vodi poklopljeno 10 minuta. Kuvani pirinač  izmiksajte štapnim mikserom i na kraju dodajte malo vašeg mleka, ako dojite ili adaptirane formule .

 

 

Kukuruzna kaša

Kukuruz je žitarica koja isto kao i pirinač ne sadrži gluten i među prvim je namirnicama koje se uvode u bebinu ishranu (gluten je protein koji može biti izazivač alergije).

Možete koristiti instant pahuljice, ali isto tako možete koristiti kukuruzno brašno koje inače koristite, kada sebi kuvate kačamak.

Prva kaša od kukuruza

  • 1 -2 kašike kukuruznih pahuljica
  • 30-60ml  vode  a na kraju kuvanja mozete dodati malo mleka ako dojite bebu. Kukuruznu kasu mozete razrediti do gustine koju beba prihvata .

Drugi način pripreme kukuruzne kaše (od kukuruznog brašna)

U šerpicu sipajte 200ml  vode (jedna čaša od kiselog mleka) i dok se još ne ugreje voda, dodajte jednu trećinu te šolje,  koju ste uzeli za meru,  kukuruznog brašna. Sve lepo promešajte  i stavite na grejno telo da se kuva. Kada počne da se zgušnjava, vri i izbacuje balončiće-kuvate još nekih 10. min i gotovo je. I jako vazna napomena:  ne dodajete so.  U kasnijem uzrastu (5 mesecu) možete u kukuruznu kašu  dodati malo putera, na vrh kašičice.

Svaka namirnica se uvodi na 3-5 dana, nekada to može da bude i kraće ukoliko se tako dogovorite sa pedijatrom.

Rekli smo da prva kaša može biti od povrća.(krompir, šargarepa, tikvica).

Tatjana Stevanović, dijetetičar-nutricionista